Felhívás a romániai magyar autonómia ügyében
Dátum: 2018. February 09. Friday, 09:14
Rovat: Hagyományok


A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács örömmel vette tudomásul és üdvözli a három romániai magyar párt 2018. január 8-án Kolozsvárt kiadott közös nyilatkozatát a romániai magyar nemzetrész autonómiájának a szükségességéről.
 
 
 
 
Mivel a nyilatkozatot mindhárom magyar politikai párt egyetértésben adta ki, valamint a nyilatkozatot előzetesen támogatta mind az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, mind a Székely Nemzeti Tanács, megállapítjuk, hogy ez a nyilatkozat a teljes romániai magyar társadalom nevében, annak támogatásával jött létre.


A magyar autonómia ügyében tett nyilatkozat nemcsak örvendetes, hanem időszerű is. 2018 centenáriumi éve a gyulafehérvári román nagygyűlésen kiadott nyilatkozatnak, melyben világosan megfogalmazták, hogy a nemzeti együttműködés jövőbeli útja az autonómiák kialakítása kell legyen.
Az eltelt száz évben Romániában az eredeti felfogás szerinti autonómiák kialakítása nem valósult meg.
A megvalósulásnak első, megkerülhetetlen lépése nem lehet más, mint a román nemzet és a Romániában élő magyar nemzetrész képviselői közötti autonómiatárgyalások megkezdése.

A centenáriumnak nemcsak jelképesen, de a valóságban is kaput kellene nyitnia a román és a magyar nemzet jövőbeli harmonikus együttműködése előtt, melynek nyitánya éppenséggel a párbeszéd megkezdése lehetne.

Ennek értelmében a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács felkéri Románia Parlamentjét, hogy 2018-ban nyisson kaput a magyar autonómiatörekvések előtt az autonómiatárgyalások kezdő időpontjának mihamarabbi kitűzésével.
Az együttműködés és az autonómia a megfelelő megoldás Trianonra!

 Budapest, 2018. február 8.

  
A KMAT tagszervezetei nevében
Tőkés László
elnök (MTI-KMS)


A cikk tulajdonosa: Erdélyi Polgár Info - Magyarságért a mérsékelt demokrata politika, az autentikus politikai közép!
http://www.erdely.polgarinfo.hu

A cikk webcíme:
http://www.erdely.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3187