FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Európában élő magyarok

 
Bemutatkozás
· Erdély
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Románia
 · Magyar hírek
 · Magyarság a külvilágban
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Párbeszéd magyar a magyarral
 · Egészég és gyermek
 · Emberek Erdélyben
 · Életek és emberek
 · Természet - környezetvédelem
 · Erdélyi polgár - európai polgár
 · Gazdasági hatások
 · Politikai tapintat - magyarok döntései
 · Nemzetközi tér
 · Kortárs magyarság közélet
 · Politikai közép - az emberi lépték

 
Magyar Társadalmi Hírügynökség

Hungary-0062 – Hungarian Parliament Building (Photo credit: archer10 (Dennis))


 
Budapesti Polgár Info - magyar hírek magyar valóságról
·Budapesten a fiatalok eszmélése - Tegnap lehetõsége ma már rideg történelmi tény!
·Önkéntes listázó - A Professzorok Batthyány Köre közleménye
·Választás 2018! Tiszta választás, piszkos választás Budapesten!
·Demográfia a legfontosabb politikai kérdés! Meg nem született gyermek nem lesz jó budapesti polgár!
·Budapest ma a polgárok méltósága számára kiszámíthatatlan! Választási törvény és a mögöttes..
·Budapesti polgár jövõje a tisztább választáson is múlik! Tudatos polgár elhatárolódik a választási csalás pártjaitól, politikusaitól!
·Budapesti polgár méltósága elleni bûn minden választási csalás! Hol a magyar értelmiség és mi a feladata?
·Budapesti polgár méltósága sérül a devizahitelesek megoldatlan ügyei miatt! Választás 2018 a polgár voksol errõl is!
·Konzervatív, hívõ és nagycsaládos polgár politikai üzenete! Civitas Democratiae 2018 Hódmezõvásárhely!
·Ki lesz a holnap polgára? A mai diák, a holnapi magyar polgár!

Tovább...

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Együtt gondolkodók - olvasók száma
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Díszmagyar szabóság 
Amerikai - Magyar Polgár Info
·Obama elnök Országértékelõ Beszéde -Részletek
·Beszéd a USAID Szervezetek Fenntarthatósági Mutatójának hivatalos bemutatóján
·Magyar emberek a politikai inkorrektség fogságában - USA komolyabb figyelme Magyarországra
·Nyilvános a 2013. évi emberi jogi jelentés az USA budapesti nagykövetsége honlapján
·Kortárs politika holnap és ma - Mérsékelt demokrata emlékezés Bibó István életútjára
·AZ USA EBESZ KÉPVISELETE: NYILATKOZAT A CIVIL TÁRSADALOM ÉS A MÉDIA MEGFÉLEMLÍTÉSÉRÕL MAGYARORSZÁGON
·A sajtót és civileket békén kell hagyni! - Mérsékelt demokrata politikusi álláspont
·Visszatekintõ - USA kongresszusi delegáció Budapesten
·Földrengés Los Angelesben
·ELNÖKI NYILATKOZAT AZ IRÁNI NUKLEÁRIS PROGRAMMAL KAPCSOLATOS MEGEGYEZÉS ELSÕ SZAKASZÁNAK ALAKULÁSÁRÓL

Tovább...

 
Hírérték

Hírek és értékek pártatlanul - vélemények szabadon! Hírérték Magyarországon. NDHI


 
Támogató linkek
Ingyen linkgyűjtemény
 
Balatoni Polgár Info
·Balaton egésze ünnepel! Mi az igazi történelmi üzenet?
·Balatoni polgárok számára egyértelmû - minõségi élelmiszer, magyar gasztronómia a jó politikai út!
·Mérsékelt demokrata álláspont Balaton helyzetérõl - A közjó többet érdemel az EU forrásaiból!
·A BALATON TISZTA VÍZZEL VÁR!
·A Magyar Állam és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elfogultsága a devizahiteles probléma tisztességes megoldásának az akadálya
·Szervizdíj nem a vendégrõl szól! Mérsékelt demokraták a fogyasztó szabadságát megõriznék!
·Balatoni polgár, balatoni családok életéhez jó politikai javaslatok a mérsékelt demokrata politikától!
·Megkezdõdött a halõrzést támogató eszközök és a halõri egyenruhák átadása
·Balatonnál a balatoni polgár pontosan tudja........
·Gyermeknap Balatonkenesén

Tovább...

 
Székelyföld Autonómiája közös célunk

 


 
AZ RMDSZ A KISEBBSÉGVÉDELMI KERETEGYEZMÉNY SAJÁTOS ROMÁNIAI ALKALMAZÁSÁRÓL TÁJÉKOZTATTA AZ EURÓPA TANÁCS SZAKÉRTÕI KÜLDÖTTSÉGÉT KOLOZSVÁRON
Magyarság a külvilágban
„Országunk következetesen ideális képet fest a kisebbségek itthoni helyzetéről, nem veszi komolyan sem saját törvényeit, sem a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit.
 
Romániának a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény alkalmazását bemutató jelentése sok pontatlanságot és ferdítést tartalmaz, hamis képet sugall arról, hogy itthon a kisebbségi jogokat hogyan tartják be.
 
  
 
 
 
Ezt mi nem tudtuk elfogadni, hiszen a valóság teljesen más, ezért készítettük el egy évvel ezelőtt árnyékjelentésünket” – jelentette ki Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök április 3-án, Kolozsváron azon a találkozón, amelyen az RMDSZ szakértői az Európai Tanács delegációjának bemutatták, miként ülteti gyakorlatba Románia a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, valamint ismertették a Szövetség, az ország vállalásai kapcsán elkészített árnyékjelentésének alappilléreit, a tavaly benyújtott dokumentum aktuális kiegészítéseit. 


Az ügyvezető elnök felidézte, Románia jelentése úgy készült el, hogy a külügyminisztérium nem konzultált a magyarság képviselőivel, nem vette figyelembe az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának két évvel korábban benyújtott észrevételeit sem. 
 
 
Szerinte, a kisebbségi és nyelvi jogok betartása fakultatív ebben az országban, Románia pedig az alkotmánymódosítás után több mint egy évtizeddel sem fogadta el a kisebbségek jogállására vonatkozó törvényt, amely tartalmazná az identitás megőrzésének, kifejezésének és fejlődésének garanciáit. „Ezt a megállapítás nemcsak a keretegyezmény, hanem a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának romániai alkalmazásáról szóló árnyékjelentésünk és az amerikai külügy Romániáról összeállított legutóbbi országjelentése is alátámasztja” – mondta, majd reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tájékozódni jött szakemberek a helyszínen is meggyőződhetnek az RMDSZ dokumentumában foglaltak hitelességéről. 
 
 
Az oktatás területén az tapasztalható, hogy a tanfelügyelőségek gyakran semmibe veszik a magyar tannyelvű iskolák sajátos problémáit, hatályos törvényeket nem ültetnek gyakorlatba, a román nyelv külön rendszer szerinti tanítása, a speciális tankönyvek és tantervek hiányában pedig akadozik. Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök bemutatójában a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) helyzetét emelte ki, ahol mai napig nem indították el a magyar oktatási vonalat, annak ellenére, hogy 2012. január elsejétől erre törvény kötelezi az intézményt. 
 
„A marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében politikai döntést – az óvodától az egyetemig való anyanyelvi tanulás törvényes előírását – érvénytelenítenek akkor, amikor korrupciós vádakat és ügyészi eszközöket használva lehetetlenítik el az iskola működését és ezzel 400 gyermek sorsát pecsételik meg” – jelentette ki az alelnök. 
Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségének várományosa a találkozón elmondta, „Romániában az anyanyelvhasználat korlátozásának kiemelt területei a közszolgáltatások, az egészségügy, az igazságszolgáltatás, de a helyi közigazgatásban is súlyos problémák észlelhetőek: az intézményekről feliratokat távolítanak el, hiányoznak a kétnyelvű utca és helységnév táblák, formanyomtatványok, a közérdekű információkhoz magyarul nem lehet hozzáférni, az ügyintézést sem lehet magyarul végezni.” A bizottságnak a kolozsvári táblaügy aktualitását ismertetve elmondta: bár két bírósági döntés kötelezi a kétnyelvű várostábla kihelyezését, és a legtöbb helyi politikai párt, civilszervezet sürgeti a megoldást, a polgármester továbbra sem hajlandó lépéseket tenni. 
 
 
A kultúra, a tömegtájékoztatás és a visszaszolgáltatások területén észlelt problémákat a találkozón Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök mutatta be. Kiemelte, a román állam nem ismeri el a magyar közösség épített örökségét, erre például szolgál az, hogy „Románia ellenkampányának köszönhetően” a csíksomlyói búcsút nem vették fel az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára, ugyanakkor az is, hogy bár törvény írja elő, a magyar műemlékek csupán egy százalékán áll többnyelvű felirat.
 
 
„A kommunista rezsim által jogtalanul elkobozott ingatlanok visszaszolgáltatása lelassult, majd teljesen leállt, a kereskedelmi média által generált gyűlöletbeszédet – amelyre az elmúlt hónapokban több alkalommal is feljelentés útján felhívtuk a hatóságok figyelmét – továbbra sem szankcionálják megfelelőképpen” – sorolta az alelnök, majd kiemelte: az állami költségvetésből aránytalanul kevés támogatást kap a magyar közszolgálati média, míg a marosvásárhelyi és kolozsvári közszolgálati rádiók 24 órás magyar nyelvű műsort közvetíthetnek, a televízió esetében csak napi néhány órás a magyar tartalom. 
 
 
A Székelyfölddel kiemelten foglalkozik a jelentés, itt tervszerűen kivitelezett, folyamatos jogtiprásról lehet beszámolni. Ezekről Benkő Erika, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője tartott rövid ismertetőt: „a Kovászna, Hargita és Maros megyéből származó példák etnikai alapú diszkriminációra vonatkoznak. Ha arra gondolunk, hogy országszerte bátorítják és támogatják – és ezt nagyon jól teszik – a regionális identitás megerősödését, akkor azt látjuk, hogy Romániának egyetlen olyan régiója van, ahol ez nem történhet meg, és az Székelyföld, ahol mindezeket a jogokat megtagadják a magyar közösségtől” – jelentette ki, majd példaként megjegyezte, míg Románia más régióiban, Moldvában és Dobrudzsában használhatnak regionális szimbólumokat, a székely zászló használata ellen folyamatos hadjárat van. 
 
 
Az ügyvezető elnök ismertette az RMDSZ parlamentbe benyújtott törvénytervezetét, amely március 15-ét hivatalos szabadnappá nyilvánítaná Romániában. Bemutatta a Szövetség által kidolgozott, hamarosan benyújtásra kerülő törvénymódosítást is, amely a jelentésben megfogalmazott problémák egy részére megoldást nyújtana, anyanyelv-használat kiterjesztése által. A közigazgatásban alkalmazandó törvénymódosítás 20%-ról 10%-ra csökkentené a küszöböt, a települések, utcanevek, intézmények, közterületek magyar feliratozását és a közérdekű információkhoz való magyar nyelvű hozzáférését, hivatali magyar nyelvű írásos és szóbeli kommunikációt írná elő, be nem tartása esetén pedig szankciót róna ki. 
 
A Tanácsadói Bizottság delegációjának tagjai: Krzysztof ZYMAN, Neven ANĐELIĆ, Tomáą HRUSTIČ, Edita ®IOBIENE. (MTI-KMS)
Dátum: 2017. April 03. Monday, 15:17 Szerző: erdely
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Magyarság a külvilágban
· Írta: erdely


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Magyarság a külvilágban:
Magyarország esélyei Közép-Európában - Mérsékelt demokrata állásfoglalás


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Kapcsolódó rovatok

Életek és emberek

Ehez a cikkhez nem lehet megjegyzést küldeni

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links

 A mérsékelt demokrata nemzeti összetartozás és jogállami értékekért!

Magyarság iránt - a józan politizálással elkötelezett - Magyarországon létező autentikus politikai közép, magyar  centrista politika vélemény és információ lapja!

 

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. Szabadon felhasználható tartalmak változatlan formában linkelő Erdélyi Polgár Info megjelöléssel.PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio